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CODE REFERENCE:  

2013 CBC Section 706.1.1 

 

ISSUE: 

Section 706.1.1 of the 2013 California Building Code provides for the use of a single fire wall (referred to 

as a Party Wall) at a property line to separate two buildings. 

 

POLICY: 
The purpose of this policy is to set forth the minimum requirements for use of a “party wall” to address the 

issues of construction, maintenance, removal, access, structural stability and location. 

 

The use of a single party wall at a property line to separate buildings shall provide the following: 

 

1. A common wall agreement shall be filed with the property.  The agreement shall address questions 

of maintenance, removal and access.  The agreement shall be submitted to the Building and Safety 

Department for review and shall be determined to be acceptable prior to issuance of the permit that 

will include the construction of the party wall. 

2. The party wall must be constructed and located such that the property line is within the fire-rated 

assembly that provides the necessary fire rating for the party wall.  The plans must show full height 

wall sections and details at the party wall that clearly shows the property line to be located within the 

fire-rated assembly of the party wall.  There shall be no gap between the property line and the fire-

rated assembly of the party wall. 

3. An engineering evaluation of the structural stability of the fire wall shall be submitted as part of the 

plan review process to address Section 706.2, Structural Stability, and requirements of the party 

wall.  That section requires the following performance criteria:  “Fire walls shall have sufficient 

structural stability under fire conditions to allow collapse of construction on either side of the fire 

wall without collapse of the fire wall for the duration of time indicated by the required fire-resistance 

rating.”  The analysis shall contain, as a minimum, the following items:  1) a full description of the 

structural systems on each side of the party wall, 2) a rational analysis of the collapse modes that are 

likely to occur during fire conditions, and 3) how the structural system layout and design provided 

will prevent collapse of the party wall.  

 

The party wall’s location relative to the property line shall be verified by a licensed surveyor prior to its 

construction and again prior to the final of the permit and the property line shall be permanently marked in 

the field. 
 

 


